Diarré, magknip och uppblåsthet?
Det kan bero på bukspottkörteln.

Om din bukspottkörtel inte producerar tillräckligt mycket matsmältningsenzym kan du få problem med mage och tarm.

Brist på matsmältningsenzym kan också orsaka näringsbrist som leder till viktnedgång, trötthet och apati, samt öka risken för långsiktiga komplikationer som benskörhet, hjärt-kärlsjukdom och sämre immunförsvar.

Symtomen kan lindras genom att äta Creon® (pankreatin), det vill säga naturliga enzymer i kapselform, till varje måltid. Då minskar samtidigt risken för näringsbrist.

Det finns
hjälp att få.

Kontakta en läkare
om du misstänker
enzymbrist.

Fakta

Om bukspottkörteln

Bukspottkörteln är en 15-20 cm lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen.

Bukspottet innehåller dels bikarbonat för att neutralisera det sura maginnehållet och dels viktiga matsmältningsenzymer som transporteras ut i tarmen. Enzymerna bryter ner matens näringsämnen (kolhydrat, protein och fett) till mindre molekyler, som kan tas upp från tarmkanalen och transporteras vidare ut i kroppen.

På medicinskt språk heter bukspottkörteln pankreas, och den roll som körteln har inom matsmältningen kallas exokrin funktion. Pankreas har även en så kallad endokrin funktion som är viktig för ämnesomsättningen och blodsockerbalansen (producerar hormonerna insulin och glukagon).

Varför får man brist på matsmältningsenzym?

Brist på matsmältningsenzym kallas i medicinska termer för exokrin pankreasinsufficiens (EPI). Det är inte en sjukdom i sig själv, utan en följd av att bukspottkörtelns funktion är nedsatt av någon anledning. Det kan vara något fel i själva körtelvävnaden som gör att enzymer inte tillverkas i tillräcklig mängd, eller så kan en blockad (till exempel på grund av en tumör) eller en störning i signalsystemen hindra att enzymerna når tarmen.

Hur yttrar sig bristen på matsmältningsenzymer?

När kroppen inte kan bryta ner näringsämnen, framför allt fett, på ett effektivt sätt drabbas du av en rad besvärliga symtom. Det kan handla om diarréer med eller utan magknip, en känsla av uppblåsthet, illamående och/eller andra, mer eller mindre diffusa, obehagskänslor från magen. I vissa fall kan du även uppleva steattorré, en kraftigt illaluktande fettblandad diarré som kan vara svår att spola ner i toalettstolen. Ofta uppkommer problemen i samband med måltid. Fet mat kan förvärra symtomen. Dessutom fungerar näringsupptaget sämre än normalt, vilket kan leda till viktnedgång.

Symtomen märks inte förrän produktionen av pankreasenzymer har minskat väldigt mycket. För att fastställa om du har brist på pankreasenzymer, kan du göra ett så kallat elastastest, ett enkelt och snabbt avföringsprov. Läkaren kan också helt enkelt testa att ge sina patienter pankreasenzymer i kapselform, som tas vid varje måltid, för att se om det hjälper.

Hur behandlas brist på matsmältningsenzym?

En viktig del av behandlingen är att tillföra kroppen de enzymer som den själv inte kan producera i tillräcklig mängd. Creon® (pankreatin) är pankreasenzympreparat som tas i kapselform samtidigt som du äter något. Enzymerna verkar sedan inuti tarmen, på samma sätt som de kroppsegna matsmältningsenzymerna skulle ha gjort. De hjälper din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i den mat som du ätit. Syftet är alltså att återuppta den normala matsmältningen.

Creon® botar inte grundorsaken till enzymbristen. Men tillskottet av matsmältningsenzym hjälper kroppen att öka näringsupptaget, och det är viktigt oavsett hur bristen har uppstått. Om magproblemen beror på enzymbrist kommer behandlingen att göra att symtomen minskar inom en vecka, förutsätt att du tar Creon® på rätt sätt. Läs mer om Creon®fass.se.

Har du en diagnos som ökar risken?

Enzymbrist ingår i sjukdomsbilden hos patienter med kronisk pankreatit och pankreascancer, samt förekommer hos nästan alla med cystisk fibros.

På senare tid har man uppmärksammat att enzymbrist också kan vara kopplat till andra tillstånd som glutenintolerans, diabetes och överkänslig tarm (Irritable Bowel Syndrome, IBS) med diarréinslag.

Även rökning och alkohol ökar risken, liksom åldrande.

Vad är elastastest?

Ett elastastest kan ge svar på om din bukspottkörtel producerar tillräckligt mycket matsmältningsenzymer.

Det är ett enkelt avföringsprov som kan tas när som helst under dygnet, och du kan äta och dricka precis som vanligt. På laboratoriet analyseras avföringsprovet genom att mäta mängden av ämnet elastas.

Elastas är ett enzym som enbart bildas i bukspottkörteln, och det passerar tarmkanalen utan att brytas ner. Därmed kan elastas ge en bild av bukspottkörtelns funktion.

Låga koncentrationer av elastas i avföringen tyder på att bukspottkörteln inte har producerat normala mängder, det vill säga att enzymproduktionen fungerar dåligt. Detta gäller då troligen även de viktiga matsmältningsenzymerna.