Burger

Problem med magen?
Testa dig själv!

Att vara lös i magen är inte ovanligt, och det finns många olika orsaker till varför du drabbas. En av dem kan vara att bukspottkörteln inte mår bra. Här kan du göra ett enkelt test för att ta reda på om dina besvär kan bero på bukspottkörteln.

Har du problem med bukspottkörteln visar det sig ofta genom att vara lös i magen, ha magknip eller att du får magbesvär speciellt när du äter fet mat. Det finns hjälp att få! Genom att tillsätta matsmältningsenzymer i samband med måltiderna kan du slippa dina magbesvär.

Testet är framtaget i samarbete med vården.
Ingen personlig data lagras.

Magtest

Genom att svara på frågorna nedan kan du få en indikation på om dina besvär är kopplade till bukspottkörteln.

1. Jag har återkommande diarréer
2. Jag får ökade problem med magen i samband med måltider, speciellt vid fetare måltider
3. Jag har gått ner i vikt det senaste året utan att jag har försökt banta
4. Avföringen flyter i toaletten, är svår att spola ner och luktar illa
5. Jag röker
6. Jag är över 50 år
Resultat

Ditt resultat visar inga tecken på problem med bukspottkörteln. Om du har fortsatta problem med din mage eller tarm kan du boka tid hos en mag-tarmspecialist, utan remiss, via MediCheck, eller boka tid hos tid vårdcentral.

Här kan du läsa mer om de vanligaste orsakerna till diarré, vad som skiljer dem åt och när du bör söka hjälp.

 

Ditt resultat på magtestet visar att dina mag- eller tarmbesvär kan bero på bukspottkörteln och brist på matsmältningsenzym, som på medicinspråk heter exokrin pankreasinsufficiens, EPI. Det finns hjälp att få! Klicka här för mer information om brist på matsmältningsenzymer.

Du måste svara för att gå vidare

0%
Gå vidare

Testet visade att dina problem kan bero på bukspottkörteln – vad gör du nu?

Testet är ingen diagnos men kan vara en indikation på en inte helt ovanlig sjukdomsorsak som på medicinspråk heter exokrin pankreasinsufficiens (EPI). EPI innebär att bukspottkörteln inte klarar av att producera magenzymer som ska bryta ner fettet i maten, vilket leder till mag-tarmbesvär. Det kan också leda till att vissa viktiga vitaminer inte kan tas upp, som exempelvis D-vitamin och andra fettlösliga vitaminer.

Om du lider av dina besvär kan du göra följande:

Boka tid hos läkare

Genom att boka tid hos en läkare kan du få mer information om dina magbesvär. Du kan boka tid och träffa läkare digitalt via video, direkt i mobilen eller surfplattan, eller boka tid hos din vårdcentral.

Hos MediCheck, Sveriges största nätverk av specialistläkare på nätet, kan du få personlig hjälp av en mag-tarmspecialist. Tillsammans går ni igenom dina symtom, fastställer diagnos och du får råd om hur du ska göra för att må bättre. Mötet sker smidigt via videosamtal och du behöver ingen remiss för att boka en tid.

Om du har frågor om läkarmöte hos MediCheck får du gärna mejla till support@medicheck.se eller ringa 08-59 90 25 00.

 

BOKA LÄKARMÖTE HOS MEDICHECK HÄR
(Via apparna KRY och Min Doktor har du också möjlighet att få prata med allmänläkare.)

 

Creon® (pankreatin) F, OTC. ATC kod: A09AA02. Verksamma beståndsdelar: pankreasenzymer (amylas, lipas, proteas). Beredningsform: enterokapslar. Indikation: exokrin pankreasinsufficiens med malabsorption. Styrkor: 10 000, 25 000 och 35 000 (motsvarande Ph.Eur.enheter lipas) Dosering: Bör anpassas individuellt baserat på graden av maldigestion och mängden fett i måltiden. Den dos som krävs för en måltid varierar från cirka 25 000 till 80 000 Ph. Eur.enheter lipas och hälften av den individuella dosen för mellanmål. Produktresumé senast uppdaterad: 2019-09-02 och 2020-09-11. Läs bipacksedeln noga före användning. För övrig information se www.fass.se.