Burger

Colon irritabile (IBS)

Colon irritabile (även känt som Irritable Bowel Syndrome (IBS), eller på svenska ”funktionella tarmbesvär”) är en av de vanligaste sjukdomarna i världen. Trots att tillståndet är så utbrett saknas det fortfarande kunskap om orsaken, och forskarna tror att det finns många olika förklaringar till IBS.

Symtom vid IBS-sjukdom

Svullen mage, som ofta också gör ont. Det är typiskt vid IBS. Smärtan kan komma från olika delar av buken och det är vanligt att buksmärtan flyttar på sig och gör ännu ondare vid stress. Buksmärtan förvärras när man äter och lindras när man tömmer tarmen. IBS kan hos vissa patienter ge diarré, medan andra istället drabbas av förstoppning. För en tredje grupp av IBS-patienter växlar magen mellan att vara lös och förstoppad.

IBS jämfört med EPI

Symtom vid IBS och EPI kan vara förväxlande lika, framför allt vid den typen av IBS som ger diarré. Båda tillstånden ger, förutom diarré, också ofta en känsla av uppblåsthet. Besvären uppkommer dessutom efter matintag både vid IBS och EPI. Men den mat som man tål sämst kan ge en ledtråd till vad det handlar om. Många IBS-magar har svårast för korta kolhydrater som jäser i tarmen och fibrer, medan EPI-magen främst har problem med att bryta ner fettet i maten. (Känslighet för fett kan dock förekomma även vid diarrédominerad IBS, så det är tyvärr inte en hundraprocentig vägledning.)

En annan sak som skiljer IBS och EPI åt är att IBS sällan debuterar efter 40 års ålder, medan risken för EPI istället ökar med åldern.

 

OM BUKSPOTTKÖRTELN

OM BUKSPOTTKÖRTELN

Om bukspottkörteln

expanderingsikon

Om bukspottkörteln

Din bukspottkörtel är en 15-20 cm lång körtel som ligger bakom magsäcken, mellan tolvfingertarmen och mjälten. Bukspottkörteln spelar en viktig roll i matsmältningen.
Bukspottet innehåller dels bikarbonat för att neutralisera det sura maginnehållet och dels viktiga matsmältningsenzymer som transporteras ut i tarmen. Enzymerna bryter ner matens näringsämnen (kolhydrat, protein och fett) till mindre molekyler, som kan tas upp från tarmkanalen och transporteras vidare ut i kroppen.

På medicinskt språk heter bukspottkörteln pankreas, och den roll som körteln har inom matsmältningen kallas exokrin funktion. Pankreas har även en så kallad endokrin funktion som är viktig för ämnesomsättningen och blodsockerbalansen (producerar bland annat hormonerna insulin och glukagon).

Varför slutar min kropp tillverka matsmältningsenzym?

expanderingsikon

Varför slutar min kropp tillverka matsmältningsenzym?

Av någon anledning så är din bukspottkörtels funktion nedsatt. Det kan bero på själva körtelvävnaderna inte tillverkar tillräckligt med enzym, eller så kan det vara en blockad eller en störning i signalsystemen som hindrar enzymen att nå tarmarna.

Vilka symtom är vanliga?

expanderingsikon

Vilka symtom är vanliga?

Du kan ha diarréer, med eller utan magknip. Det kan kännas som om magen är uppblåst, du kan må illa, eller känna annat obehag från magen. En del får en kraftigt illaluktande, fettblandad diarré (steatorré) som kan vara svår att spola ned. Oftast känner du av dina symtom efter att du har ätit. Fet mat kan förvärra symtomen. Eftersom din kropp inte kan ta åt sig den näring den behöver är det vanligt med viktnedgång.

Utmaningen är att den dagen du lägger märke till dina symtom har det oftast gått ganska långt, för oftast märks inte symtomen förrän produktionen av pankreasenzymer har minskat väldigt mycket.

Vad gör jag om jag har brist på pankreasenzymer?

expanderingsikon

Vad gör jag om jag har brist på pankreasenzymer?

Skulle det vara så att du har brist på pankreasenzymer så behöver du tillföra det till din kropp för att må bättre. Pankreasenzymen tas i form av kapslar samtidigt som du äter. Sedan verkar enzymerna i dina tarmar, på samma sätt som dina egna matsmältningsenzymer skulle ha gjort. De hjälper alltså din kropp att bryta ner fett, stärkelse och protein i maten du äter.

Syftet med att äta kapslarna är att du ska återfå en så normal matsmältning som möjligt. Creon® botar inte grundorsaken till din enzymbrist, men hjälper din kropp att öka upptaget av näring från maten du äter. Om det är så att dina magproblem beror på enzymbrist, så kommer symtomen att minska inom en vecka, förutsatt att du tar medicinen på rätt sätt och i rätt mängd. Du kan i samråd med din läkare komma fram till vilken dos av enzymer som är rätt för dig.

Har du en diagnos som orsakat dina problem?

expanderingsikon

Har du en diagnos som orsakat dina problem?

Det är vanligt att få enzymbrist om du har kronisk pankreatit, cystisk fibros eller pankreascancer. Det finns uppgifter som talar för att risken att lida av enzymbrist är förhöjd hos de som samtidigt har en annan sjukdom, bland annat celiaki, diabetes och överkänslig tarm (IBS) med diarré, jämfört med personer som i övrigt är friska. Annat som ökar risken för att få brist på matsmältningsenzym är rökning, alkohol och åldrande.

Vad är ett elastastest?

expanderingsikon

Vad är ett elastastest?

För att undersöka om du har brist på pankreasenzymer så kan du ta ett test som heter elastastest. Det är ett enkelt och snabbt avföringstest som du gör hemma. Testet ger en indikation om din bukspottkörtel utsöndrar mindre enzym än normalt. I vissa fall kan din läkare också testa dig genom att du får prova ta pankreasenzymer i kapselform vid varje måltid, för att se om det hjälper dig.

Creon® (pankreatin) F, OTC. ATC kod: A09AA02. Verksamma beståndsdelar: pankreasenzymer (amylas, lipas, proteas). Beredningsform: enterokapslar. Indikation: exokrin pankreasinsufficiens med malabsorption. Styrkor: 10 000, 25 000 och 35 000 (motsvarande Ph.Eur.enheter lipas) Dosering: Bör anpassas individuellt baserat på graden av maldigestion och mängden fett i måltiden. Den dos som krävs för en måltid varierar från cirka 25 000 till 80 000 Ph. Eur.enheter lipas och hälften av den individuella dosen för mellanmål. Produktresumé senast uppdaterad: 2019-09-02 och 2020-09-11. Läs bipacksedeln noga före användning. För övrig information se www.fass.se.